ΝΕΟΧΩΡΙ

Η τοπική κοινότητα Νεοχωρίου του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά και απλώνεται στην πλαγιά πάνω από τη Λίμνη Πλαστήρα. Απέχει 37χμ. από την πόλη της Καρδίτσας και βρίσκεται σε υψόμετρο 900-1050 μέτρα. Ο πληθυσμός του χωριού είναι περίπου 250 άτομα το χειμώνα και γύρω στα 900 άτομα το καλοκαίρι. Αντλεί σήμερα το εισόδημά του από τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την ενασχόληση με τον τουρισμό ενώ μεγάλος αριθμός των κατοίκων είναι συνταξιούχοι.

Νεοχώρι – Τοποθεσία σε σχέση με την Καρδίτσα

Μέχρι και το 14ο αιώνα περίπου, το χωριό είχε την ονομασία “Παλιοχώρι” και σύμφωνα με μαρτυρίες αλλά και ερείπια που έχουν βρεθεί, βρισκόταν στον οικισμό “Μπελάγια” που βρίσκεται ανάμεσα στην Πεζούλα και στο Νεοχώρι. Λόγω της πανώλης που έπληξε την περιοχή, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν νοτιοανατολικά στην περιοχή όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα το χωριό και έκτοτε συναντάται με την ονομασία “Νεοχώρι”.

Με τη συνθήκη του Ταμασίου στα 1525 το Νεοχώρι ορίστηκε έδρα του συμβουλίου της αυτόνομης κοινότητας των Αγράφων και το 1526 συναντάται ως κεφαλοχώρι της περιοχής. Επιπλέον υπήρξε η έδρα της επισκοπής Φαναρίου και Νεοχωρίου η οποία άκμασε από τον 14ο αιώνα μέχρι την επανάσταση του 1821. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας η περιοχή χρησιμοποιήθηκε ως λημέρι από κλέφτες και αρματωλούς. Επίσης κατά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο μετέφερε εδώ το στρατηγείο του ο Σύνδεσμος της συμμαχικής αποστολής μετά την καταστροφή του χωριού Νεράιδα. Η κύρια ενασχόληση των κατοίκων πριν τη δημιουργία της λίμνης ήταν η γεωργία και η κτηνοτροφία. Η δημιουργία της λίμνης όμως, έπληξε κύρια τον οικισμό αυτό ο οποίος είχε τις μεγαλύτερες ιδιοκτησίες στο οροπέδιο της Νεβρόπολης με αποτέλεσμα α αρκετοί κάτοικοι να εγκαταλείψουν την περιοχή και άλλοι να στραφούν σε νέες δραστηριότητες όπως η ενασχόληση με τον τουρισμό.

Σήμερα στο χωριό λειτουργούν πολυάριθμα καταλήμματα και τουριστικές επιχειρήσεις (παραδοσιακές ταβέρνες, καφετέριες, ξενοδοχειακές μονάδες).

Χάρτης τοποθεσίας Νεοχωρίου

Leave a Reply